Ako si dobre zariadiť kuchyňu: základné pravidlá a varovanie

Vhodné usporiadanie kuchynskej linky je základom dobrej kuchyni. Za ideálne dnes pokladajú odborníci zostavu v dvoch rovnobežných linkách alebo kombináciu rovné linky a ostrovčeka. Dôvod tohto odklonu je jednoduchý: pribudli spotrebiče a práve tie sa horšie umiestňujú v skôr preferované kuchyni v tvare L alebo U.

Zle využiteľným rohom sa dá vyhnúť včasným plánovaním kuchyne, najlepšie ešte v čase hrubej stavy. U starších panelových bytov si môžete zase vhodnú dispozícii vytvoriť, nenosné priečky je možné pomerne ľahko odstrániť či posunúť. (Samozrejme po splnení všetkých náležitostí, vrátane prípadného súhlasu statika.)

Rad ľudí bohužiaľ prenáša do novej kuchyne „hriechy“ pôvodné: napríklad sporák umiestnený až k stene, nedostatok odkladacích plôch po stranách varnej dosky či nevhodne umiestnenú alebo nedostatočne výkonný digestor (recyrkulace naozaj nestačí), o nedostatočnej pracovnej ploche nehovoriac. Práve rovnobežné usporiadanie môže na rovnakej ploche kuchyne pridať aj dva metre pracovnej plochy!

Umiestnenie spotrebičov

Chladnička sa štandardne dáva do rohu kuchyne, pretože ide o veľký objem. Aby ste však otvorili dvere tak, aby bolo možné vybrať police či zásuvky z mrazničky, je nutné ponechať pri stene rezervu päť až sedem centimetrov. „Zásadnou chybou v skladbe kuchyňa je veľká vzdialenosť chladničky od drezu alebo priame susedstve drezu a sporáka,“ upozorňuje architektka Věra Konečná.

U varnej dosky počítajte s odkladacou plochou po oboch stranách, nielen na jednej! Rúra sa dnes umiestňuje často do tzv. Technického bloku. Pozor však na správnu výšku: „Na ňu je citlivá rúra na pečenie, optimálna výška dna je okolo 90 centimetrov, nemala by presiahnuť 115 centimetrov. Pri umiestnení spotrebičov nad sebou odporúčam výška dna teplovzdušnej rúry 70 centimetrov, aby sa nedostala príliš vysoko ani mikrovlnná či parná rúra nad ňou, „dáva ďalšiu radu skúsená architektka Věra Konečná.

Podľa nej by sa v prípade použitia vstavaného kávovaru do jedinej vysokej skrine, teda tri spotrebiče nad sebou, bolo rozumnejšie vrátiť sa k rúre medzi spodnými skrinkami, aby optimálnu výšku mal kávovar. Predpokladá sa totiž jeho každodenné využívanie, zatiaľ čo na pečenie sa dostane väčšina domácností raz či dvakrát týždenne.

Správna výška pečenie a mikrovlnnej (alebo parná) rúry: pri umiestnení nad sebou je dno spodnej rúry na pečenie vo výške 70 cm, rúry vedľa seba majú dno vo výške 90 cm (nemalo by byť vyššie ako 115 cm).

Ak musíme do jednej skrine umiestniť tri spotrebiče nad sebou, uprostred je ten, ktorý používame najčastejšie.

Správna nadväznosť a potrebnej dĺžky jednotlivých kuchynských pracovísk vychádzajú z procesu varenia. Zámenou napríklad drezu a varnej dosky sa prevádzka komplikuje, zbytočne sa musia prebiehať.

Patrik

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *